Så här fungerar en tävling

I samband med en tävling så finns det vissa specifika delar i processen mot start.

1. Steg ett är att fundera på vilka tävlingar som finns och vilka grenar. De tävlingar som IKHP valt ut och betalar startavgiften för finns på vår anmälningssida. Det finns mängder av andra tävlingar. De flesta finns att hitta på www.friidrott.se . 

2. Nästa steg är att anmäla sig till tävlingen. Anmälningstiden går vanligtvis ut mellan 5 och 10 dagar före tävlingsdagen. Kanske längre före för större tävlingar. Vissa långlopp kan ha en mängd olika tidpunkter där priset höjs. När anmälningstiden gått ut går det oftast att anmäla sig men till en betydligt högre kostnad som IKHP inte står för.

3. Några dagar innan tävling så presenterar arrangören ett PM och ett tidsprogram. Där framkommer när respektive gren startar och andra specifika aspekter för tävlingen. Viktigt att läsa igenom detta för att veta vad som gäller för just den tävlingen.

4. På tävlingsdagen brukar det för arenatävlingar behövas göras en avprickning mellan 45 och 60 minuter innan start. Det gäller oftast i löpgrenar men på vissa tävlingar även i teknikgrenar. Enligt PM framkommer hur avprickning ska göras, det kan ske via en signering på tävlingsplatsen eller numer allt oftare digitalt. 
Syftet är att meddela arrangören att man kommer att vara med i loppet så att en effektiv heatindelning kan göras. 
Avprickning sker sällan i lopp utanför arena.

5. Mellan 10 och 15 minuter (beskrivs i PM) är det upprop vid respektive grenstart. Då blir man uppropad av funktionär för tävlingen och man meddelar att man är på plats. Funktionären går igenom eventuella förutsättningar eventuellt heat mm. 

6. Tävlingen startar

7. Ibland är det prisutdelning efter tävlingens genomförande. Står oftast beskrivet i PM och/eller meddelas av speaker.

8. Resultat publiceras, numer allt oftare endast på nätet. För barn 11 år och yngre får resultat inte publiceras i form av en resultatlista utan endast i form av enskilda resultat.