Fyra IKHP löpare på ett hett JVM i Portugal

  • 20 jul 2022
  • Orientering

I veckan som gått har JVM, eller delar av JVM, avgjorts i norra Portugal och IKHP hade inte mindre än fyra löpare på startlinjen.

Lisa Åkesson fick med kort varsel hoppa in som ersättare för Hanna Lundberg, OK Renen och det innebar att IKHP hade inte mindre än fyra juniorer på startlinjen i de stundande mästerskapen som avgjordes i Aguiar de Beira i norra Portugal. Tidigare fanns Olle Karlsson och Hilda Holmqvist Johansson i den svenska truppen samt Jakub Chaloupsky som representerade Tjeckien. 

Två dagar före invigningen meddelade tävlingsledningen att utifrån de rådande omständigheterna i landet, med temperaturer upp mot 40 grader och extremt stor risk för skogsbränder, så var alla besök i skogar i Portugal förbjudna. Det innebar att alla skogsdistanser (lång, medel och stafett) sköts upp på obestämd framtid. Väldigt tråkigt för både arrangörer och tävlande men vädrets makter går inte alls att styra, och detta är något vi alla måste börja förhålla oss till. 

Sprint tävlingen kunde avgöras som planerat på måndagen, i cirka 35 graders värme. Den lilla byn Carapito bjöd på tekniskt tuff orientering där svenskarna hade det tufft att hävda sig bland de cirka 150 startade juniorerna i respektive herr- och damklass. Ett undantag var Axel Elmblad, Bredaryds SOK, som slog till med ett VM guld. Stort grattis!! Olle slutade som 53 i samma klass, drygt 2 minuter efter Axel. Jakub gjorde ett fint lopp men hade stämplat vid en felaktig kontroll och blev därmed inte godkänd. I damklassen slutade Lisa som 32:a och Hilda som 45:a, 2 respektive 2,5 minuter efter Finlands Elisa Mattilla som tog hem guldet.

Arrangörerna gjorde ett fantastiskt arbete för att försöka kompensera för omständigheterna och kunde därför på onsdagen  arrangera världens första JVM sprint stafetten, på samma karta som där sprinten avgjordes. Jakub fick revansch från måndagens lopp och växlade in det tjeckiska laget i ledning efter sträcka två. Hela laget slutade på en fin tredje plats och därmed den första JVM brons medaljen i sprint-stafett. Norge tog hem guldet. Sverige lag 1 slutade 6:a. Lisa och Hilda sprang i Sverige lag 2, och slutade efter två bra lopp på 13:e plats av cirka 25 lag. Olle sprang i B-finalen och fick till ett fint lopp där.

På fredagen blev det ytterligare ett inofficiellt stafett-lopp, med dam respektive herrlag innan tävlingarna slutade med det traditionella ledar-racet.

Nu blir det en väntan för att se om juniorerna får chans att återvända till Portugal i början av november för att kunna fightas på återstående distanser medel, lång och stafett.