Huskvarna MTB Tour 2023

  • 17 maj 2023
  • Cykel

Välkommen till Huskvarnaberget

Tre dagar, tre olika tävlingsformer, en vinnare. Totalsegraren i respektive klass är den med kortast total åktid sammanlagt från de tre racen. Efter varje avslutad tävlingsdag delas det ut ledartröjor. För att bli vinnare av touren krävs start alla dagar! För nybörjare körs det separat race på lördag på kortare banor uppe vid arenan.

 Etapp 1, XCT, Prolog med bergstempo, torsdag 18/5
Tävlingens prolog genomförs som bergstempo med individuell start. På seneftermiddagen startar tävlingarna då cyklisterna klättrar uppför berget från liftsstugan i botten av Strutsabacken (välkänd från EM 2016). Backen följs av några snabbåkta stigar fram till målområdet och ger en tävlingstid på omkring fem, tuffa, minuter. Ungdomsklasser (P/F 9-10, P/F 11-12) kör en något kortare distans där serpentinerna i den gamla slalombacken är utmaningen för dagen.

Etapp 2, XCO, fredag 19/5 (UCI C1)
Etapp två körs på ny tuffare bana för 2023 som håller internationell standard med fantastiska vyer över Vättern med omnejd. Vid de tekniska partierna finns A-, B- och ibland C-spår där alla ska kunna tävla på sina egna villkor men samtidigt inte tappa för mycket i kampen om placeringarna. Gemensam start, seedning baseras på resultat från Etapp 1 (UCI-seedning gäller för XCO-racet för berörda klasser).

Etapp 3, XCC , lördag 20/5
Etappen går på snabba fina stigar med ett antal kortare stigningar. XCC innebär ett kortare varv i högt tempo. Gemensam start, seedning baseras på totaltiden från Etapp 1 och 2. Alla klasser kör samma bana. Här avgörs det vem som tar hem totalsegern!

Nytt för 2023
IKHP har fått förmånen att arrangera Ungdoms EM 2024 och etapp 2 XCO kommer köras på denna nya bana som kommer användas på Ungdoms Em 2024. En tuffare och roligare bana med ännu fler höjdmeter än föregående år på Huskvarna MTB Tour.

Nytt för i år är att alla spår är öppna för alla klasser från P/F 13-14 och uppåt. Det är upp till varje åkare och ledare/förälder att se till att åkare inte kör spår som man inte klarar av.
I år kommer även P/F 13-14 köra den långa backen på prologen. 
 

All info om tider och resultat, prisutdelningar hittar ni på 
Sportstiming