10mila

  • 29 maj 2023
  • Orientering

image: 10mila

Efter månaders av väntan var 10mila-helgen äntligen här!!

Efter 12h+ i minibuss kom eliten äntligen fram till härliga Skellefteå. 

Ungdomarna valde ett annat transportsätt och åkte via nattåg till Umeå, där de sedan hyrde bilar sista biten upp.

Denna helgen skulle vi inte bara springa 10mila, utan även ta oss an en tufft teknisk medeldistans som även var en deltävling i Swedish League för eliten. Efter många stabila insatser var det dags att ladda om inför vad många av oss hade siktet inställt mot, nämligen 10milastafetten!

Ungdomskaveln var först på tur där fyra sträckor skulle avverkas. Melker Carlsson, Måns Sandahl, Mattis Carlström, Stina Elgh, Sofia Öhlund och Signe Eskilsson gjorde en bra och spännande stafett och Signe tog in laget på en 32:e plats. 

Därefter var det dags för damerna att ge sig iväg. Två unga och taggade IKHP-lag stod på startlinjen. Efter fjolårets fantastiska prestationer fanns det förhoppningar om ett liknande resultat. Startfältet blev snabbt utdraget pga högt tempo i snabblöpt terräng med god sikt. Vi hängde inte riktigt med inledningsvis men en stark upphämtning på andrasträckan fick båda lagen gå ut i ett inspirerande läge på långa dagen. Tung dag för förstalaget på tredje sträckan och eftersom det inte bommades lika mycket som förväntat, var det svårt att ta in tid på täten under senare sträckor. Men efter en stark avslutning av förstalaget och starka kämpainsatser i andra laget kom vi in på en 25:e plats och 64:e plats.

Efter några sena återbud med efterföljande rotationer i lagen var det så dags även för herrarna att få ge sig ut i skogarna runt Skellefteå. Både lagens stafetter inleddes på ett stabilt sätt på den första sträckan, där klubbens senaste tillskott Jan Strycek visade framfötterna redan i sin första stafett för klubben. Första sträckan följdes upp av stabila insatser under den andra och tredje sträckan där bägge lagen plockade placeringar. Under den efterföljande sträckan, det stora kraftprovet långa natten, gjorde Emil B och Emil Ö riktiga kämpainsatser i andraklungan respektive på egen hand och bäddade fint för de kommande sträckorna. På den femte sträckan stod Olle K för 10milakavelns bästa enskilda prestation och lyfte förstalaget in bland de 10 bästa genom att stå för den tredje snabbaste tiden på sträckan. Tyvärr gick inte kavlen förstalagets väg under några av de kommande sträckorna och chansen till de riktigt fina placeringarna försvann i och med detta. Andralaget stod för ett mycket stabilt mittenparti av stafetten och plockade här placeringar sträcka för sträcka. Förstalaget lyckades vända på trenden under den avslutande delen av stafetten och Simon kunde ta i mål laget på en 22:a plats efter en fin insats på den sista sträckan. Andralaget fortsatte att springa bra och plocka placeringar och Rickard kunde ta in laget på en 58:e plats, två placeringar bättre än föregående år.

Totalt sätt stod bägge lagen för stabila insatser där den riktiga fullträffen tyvärr saknades denna gången. Värt att notera är dock en extremt unga förstalaget med en snittålder på endast 22 år och där lagets äldsta medlem är blott 27 år. Vi tar med oss många bra och nyttiga lärdomar framåt och laddar om inför nästa års 10mila i Nynäshamn.

IKHP:s resultat