Orienteringshistoria skrevs på 10-mila

  • 16 maj 2024
  • Huvudnyhet, Orientering

image: Orienteringshistoria skrevs på 10-mila

I början av maj var det dags för 10-mila, ett 10-mila som har gjort banbrytande förändringar i arbetet mot ett mer jämställt tävlande.  I år var det nämligen dags för damerna att få springa två nattsträckor, damstafetten var även utökad till sex sträckor. 10-mila ingår också i det nyinstiftade "Stafettligan" som med sitt upplägg har samlat Sveriges bästa elitlöpare på ett antal stafetter under året.

IKHP hade en mycket stor och stark trupp på plats. Två ungdomslag, 3 herrlag och hela 6 damlag stod på startlinjen. Ungdomslagen sprang på lördag eftermiddag och här gjorde alla gjorde fina resultat och prestationer i den både fysiskt och tekniskt krävande terrängen.

På eftermiddagen gick startskottet för herrstarten med över 300 lag, tre dagsträckor startade upp stafetten för att sedan återupptas under natten då 7 natt- och gryningssträckor tog vid.

Vi 22-tiden på lördagen gick den historiska damstarten. Runt 300 lag stod på startlinjen och visade att även damer kan springa natt (det var det nog ingen som hade tvivlat på men det var verkligen på tiden att få praktisera detta på 10-mila).

Samtliga våra lag och IKHP-löpare gjorde väldigt fina prestationer men de som övertygade mest var herrarnas andralag som blev 39:a och damlaget som blev 20:e i den stenhårda konkurrensen med samtliga världslöpare på plats.

Ett stort tack till alla löpare och hela ledarstaben som såg till att få en, som vanligt, härlig resa med fin gemenskap och stark kämparanda.

För resultat:

https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=47276&groupBy=EventClass

Foto: @woasfoto